Різдвяне послання Високопреосвященнішого Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія 2017 рік

rp_2017 РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
МИТРОПОЛИТА
ХМЕЛЬНИЦЬКОГО І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКОГО
АНТОНІЯ

Боголюбивим пастирям,
чесному чернецтву
і всім вірним чадам
Хмельницької Єпархії
Української Православної Церкви

Христос рождається – славте!
Христос з небес – зустрічайте!
(Ірмос 1-ї пісні Різдвяного канону)

Улюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки й інокині, браття і сестри – усі мої вірні духовні чада Хмельницької єпархії Української Православної Церкви та за її межами!
З почуттям глибокої радості вітаю усіх Вас з чудовим, незбагненно великим і радісним святом Різдва Христова! Милістю Божою ми знову урочисто святкуємо це свято і прославляємо прихід в світ і з’явлення Сина Божого на землі.
Свята Церква спішить в ці дні поділитися з усіма своїми чадами цією спасительною радістю, звертаючись до нас: «Христос рождається – славте, Христос з небес, зустрічайте, Христос на землі – возносьтеся». Ця священна пісня висока по духу, глибока за відчуттям і повчальна за змістом.
Радість! Це перше почуття само собою наповнює душу християнина, коли він розуміє силу і мету таїнства втілення Сина Божого.
І як не радіти, коли сьогодні Віфлеємська зірка сповістила світові про початок нашого спасіння, адже Бог не залишив людський рід, але так полюбив світ, «що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3.16).
Ця нетлінна радість ніколи не повинна покидати християнське серце, навіть у хвилини відчаю, коли ми терпимо хвороби і нужду, стикаємося з горем і розлукою, насильством і жорстокістю, бо наша віра, навіть посеред життєвої скорботи, нагадує нам про радісний прихід у світ Христа Спасителя . А так як ця радість прийшла до нас з небес, то значить, по слову Євангелія, її ніхто не зможе відняти від нас (Ін.16,22).
З приходом у світ Ісуса Христа Бог відкрився людині, бо Христос – є образ Бога невидимого (Кол.1.15). Його з’явлення у світ стало початком повернення людства до Світла і Істини. Немеркнуче світло євангельської істини засяяло всьому світу дороговказною зіркою, вказуючи рятівний шлях до вічного життя.
Ось чому в благословенну Віфлеємську ніч, ангели піснею «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк.2.14), прославили втілення Сина Божого і повідомили, що на землю прийшов Христос. Він приніс людям благословенний мир і благовоління Боже!
Будемо пам’ятати, що мир Христовий перемагає ворожнечу віку цього, що, тільки маючи цей мир в своєму серці, людина може встояти у всіх життєвих бурях і негодах.
Спрямувавши наші думки і почуття до свого Спасителя, ми просимо, щоб Він огородив нас миром, щоб перестала литися людська кров, щоб перестали гинути наші воїни і мирні люди.ma_rp_17

Улюблені отці, браття і сестри!

Всі події нашого життя, кожну мить, кожен день і кожен рік, прожитий нами, ми покликані осмислити, подякувати Господу і приймати як дар Божий.
Святкуючи Різдво Христове, підбиваючи підсумки минулого 2016 року, і, вступаючи в Новий Рік благості Божої, подякуймо Господу за Його милість до нас, нашого народу, нашої Церкви і нашої Державі.
Минулий, 2016 рік, незважаючи на всі труднощі, був для нас успішним. Як і раніше, Церква Христова на Поділлі продовжувала виконувати свою спасительну місію, дбаючи про кожного, як любляча мати. Тисячі віруючих людей нашого краю продовжували відвідувати храми, брати участь в Церковних Таїнствах, відвідувати святі місця, брати активну участь в житті Церкви.
За молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих, що просіяли своїми подвигами, в нашій єпархії триває відродження церковного життя, відновлення, будівництво і відкриття храмів і монастирів, ведеться просвітницька та соціальна робота. Ведеться робота з учнями середніх шкіл та студентами вузів.
Ведеться також робота з військовослужбовцями та ув’язненими, продовжувалась співпраця з громадськими організаціями. Надавалася допомога воїнам в зоні АТО і переселенцям з Луганської та Донецької областей. Через засоби масової інформації ведеться місіонерська робота.
Милістю Божою в минулому році я здійснював богослужіння в соборі і храмах кафедрального граду, освячував нові храми, відвідував парафії та монастирі єпархії. Я брав участь в урочистостях і богослужіннях інших єпархій УПЦ, а також брав участь в Обласних заходах, присвячених дню Перемоги, Дню Незалежності України, Голодомору, Чорнобильської катастрофи та річниці Майдану.
Маючи успіхи, ми не повинні забувати і про ті проблеми, які потрібно буде вирішувати в наступаючому році. А для цього необхідно молитися, сподіватися і вірити, що з Божою допомогою, зуміємо подолати всі труднощі.
Отже, незважаючи на різні обставини, не дивлячись на умови життя, якими б вони не були важкими, направимо наші думки і почуття до нашого Спасителя, принесімо Йому в дар самих себе, віддаймо своє серце, розум і волю прийдешньому до нас Богонемовляті Христу, станемо для Нього вертепом і з благоговінням вмістимо Невмістимого.
Від усієї душі і серця ще раз вітаю Вас з Різдвом Христовим та Новим 2017 роком! Бажаю Вам міцного здоров’я, духовної радості та Божої допомоги у ваших добрих справах і починаннях.
Нехай світло Різдвяної зірки осяє світлом правди, миру і любові кожен будинок і сім’ю, а Новонароджений Господь нехай прийде до тих, хто самотній, хто хворий, хто перебуває в ув’язненні, до всіх, кому потрібна Його допомога і заступництво, і щоб всі ми разом могли заспівати:

Cлава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!»

+ АНТОНІЙ
МИТРОПОЛИТ
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ

Різдво Христове
2016-2017 рік
м. Хмельницький

(переглянуто: 12)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *